Cykla i Belgien

Man skulle nästan kunna tro att Flanderns vägnät skapades för att cykla på en gång i tiden. Det består av tusentals små enfiliga vägar utslängda huller om buller i provinsen. Alla vägar är numrerade av Tourisme Vlaanderen (flamländska turistbyrån) och med deras cykelkarta kan man enkelt planera sin cykeltur. En karta kostar en 50-lapp och eftersom vägarna inte flyttar på sig så kan du ha med den även nästa gång du besöker Flandern. För den som inte orkar leta eller om inte hotellet har kartan så finns den att köpa på Centrum Ronde van Vlaanderen i Oudenaarde.

Vägnätet är uppdelat och numrerat för att vi cykelturister enkelt ska kunna hålla koll på var vi är och vart vi ska.

Ronde van Vlaanderen

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Qpzy4cTizKs]

Ett världens absolut mest kända endagslopp är Ronde van Vlaanderen eller Flandern runt som man ibland brukar översätta det till på svenska. Loppet går alltid i månadsskiftet mars/april och är framförallt känt för att vara en extremt utslagsgivande bansträckning. Provinsen Oost-Vlaanderen är såklart väldigt stolta över sitt lopp och har märkt upp sträckningen permanent. Loppet går inte på samma vägar varje år men alla historiska vägavsnitt är uppmärkta med skyltar och pilar som visar vart man ska ta vägen.

Från staden Oudenaarde som ligger mitt i området där tävlingen körs går även tre olika cykelslingor som är olika långa och innehåller flera av de berömda stigningarna och kullerstensavsnitten. Den kortaste och ”lättaste” är den blå med sina 78 km och nio klättringar såsom  Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries och Taaienberg. Sen kommer gul på 103 km där man även plockar in platta kullerstensavsnitt och den hårdaste röda på 114 km som i princip är den gamla originalavslutningen av Ronde van Vlaanderen fast istället för att sluta i Ninove där proffsen gick i mål så lotsas man tillbaka till Oudenaarde. Genom att klicka på de olika rutterna här nedan kommer man till Tourisme de Rondes egna hemsida där man kan se karta, stigningar och till och med ladda ner GPS-karta till cykeldatorn att följa om den väl tilltagna skyltningen inte duger.

78 km 103 km 114 km

Om det inte räcker med de här rutterna så finns det ett 20-tal andra med skyltning i området från 20km och uppåt.

 

Koppenberg med ett snitt på 11,6% och max på 22% gör livet surt för både proffs och motionärer.
Koppenberg med ett snitt på 11,6% och max på 22% gör livet surt för både proffs och motionärer. Klicka på bilden för mer information om den berömda stigningen.