Hektisk helg i Flandern

Första helgen i Belgien den här våren är till ända och för att summera den med två ord så blir det roligt men stressigt.

Efter att vi hade bokat ett hus i Ename utanför Oudenaarde redan i november så fick vi möjligheten att åka på ett journalist-event hos Ridley över hela helgen. Istället för att se Ronde van Vlaanderen från vägkanten som vi gjort de senaste tre åren så kändes det som om det kunde vara kul med något annorlunda.

Allt började i torsdags med att vi fastnade i kö utanför Eindhoven till den grad att vi bestämde oss för att inte åka till vårt bokade och betalda hus utan stanna i Nederländerna för att dagen efter åka till Hasselt och starten på Ridleys event.

Det hade blivit för många mil när man tänker efter, att åka 1,5h sydväst för att sedan åka 1,5h (i bästa fall) rakt österut via Bryssel morgonen därpå.

Boendet för natten blev ett litet trevligt Bed & Breakfast i en by vid namn Leende 50km från Ridleys fabrik. Mycket trevligt litet ställe.

Hela fredagen spenderades tillsammans med Ridley i deras fabrik och hos deras partner Bioracer. Ni vet dom som gör Tony Martins tempodräkt (som förövrigt också används av Team Sky). Dagen avslutades med att varje journalist + jag själv fick låna varsin Ridley Fenix Classic med Campagnolo EPS att testa inför Ronde van Vlaanderen för motionärer som gick igår lördag. En sen middag i Hasselt och bil hem till Ename gjorde att det blev nytt dygn innan mina ögon slocknade den kvällen.

Upp tidigt för start av 140km himmel och helvete i form av Ronde van Vlaanderen Sportive, ett spektakel med 16 000 startande cyklister) som innehåller i princip alla de stigningar som proffsens lopp dagen efter. Det finns flera olika längder på motionsloppet och det tänkte jag berätta mer om i ett annat inlägg.

Koppenberg. Bilden är tagen under motionsloppet förra året. Det var en helt annan temperatur och bansträckning då.
Koppenberg. Bilden är tagen under motionsloppet förra året. Det var en helt annan temperatur och bansträckning då.

Efter loppet och lite välbehövlig vila åkte vi mot Brugge till ett jättefint hotell strax utanför där Lotto-Belisol, Belkin och IAM bodde för att äta middag med Lottogänget. Jag somnade strax innan huvudet träffade kudden den kvällen – alldeles för tidigt.

Idag har jag och min sambo Gabbi följt Ronde van Vlaanderen på två olika håll. Hon med Ridley i deras minibussar, med snittar och champagne, jag på cykel och hemma i TV-soffan. Det bästa sättet att se en cykeltävling är faktiskt från soffan. Om man är intresserad av hur det faktiskt går i tävlingen är TV eller följebil karavanen att föredra. Det är svårt att skaffa sig en uppfattning om hur tävlingen utvecklar sig genom att stå vid sidan av vägen och se hela klungan med alla följebilar och andra fordon svischa förbi. Man ska absolut se en tävling på plats för bästa helhetsupplevelse men då får man kolla loppet på TV i efterhand sen om det inte finns en storbilds-tv i närheten.

Tom Boonen före klungan på väg upp för Molenberg.
Tom Boonen före klungan på väg upp för Molenberg.

Att förflytta sig mellan höjdpunkter på en bana som Ronde van Vlaanderen är cykel oslagbart. Förutom att det kan vara lite jobbigt att själv behöva cykla de stigningar som proffsen cyklar, ibland med tidsbrist, så kommer man fram mycket lättare med cykel och behöver kanske inte alltid ta hänsyn till alla avstängningar som finns för biltrafik runt om på banan. Dagens hållplatser för mig blev förutom mataffären (behövde frukost) blev Oudenaarde för damernas start, Molenberg för damerna, Haaghoek för damerna och sen tillbaka till Molenberg för herrarna. Det bästa av allt är att allt ligger några stenkast från Oudenaarde så det går relativt snabbt att ta sig mellan de intressanta platserna.

Damerna, strax efter starten i Oudenaarde.
Damerna, strax efter starten i Oudenaarde.